LINDESBERG. Orden från åhörarna var inte nådiga när beslutet om att lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar stod klart på måndagskvällen. En viktig fråga för partierna är förmodligen hur beslutet kan komma att valutgången 2022?
-Vi glömmer er inte vid nästa val, ropade fler än en åskådare på väg ut.
Om politikerna tycker sig vara tvingade att ta tuffa beslut om besparingar, så brukar detta klaras av året efter ett val. Tanken med detta är förmodligen att man tror att väljarna har ”glömt” besluten när nästa valdag står för dörren.
Men tänk om det inte är så i fallet med byskolorna. Kanske är de båda byskolorna en symbol för landsbygden, och att nedläggning av skolorna är en avveckling av landsbygden, precis som exempelvis skolgruppen i Ramsberg sagt inför beslutet i kommunfullmäktige. Tänk om väljarna på landsbygden kommer ihåg det här beslutet i september 2022.
På riksnivå har Socialdemokraterna, i en valanalys, konstaterat att man tappat stort på landsbygden och att man nu måste styra om politiken för att hela Sverige ska leva. Samtidigt väljer S i Lindesbergs kommun att göra tvärtom.
Hur kan detta påverka valresultatet 2022?
Svaret har förstås inte 24i, men visst kan man spekulera i hur resultatet skulle kunna förändras om väljarna på landsbygden ratar S, M och lilla L i ännu högre grad än vid det senaste valet 2018, då samtliga tre partier minskade i valdistrikten på landsbygden. Socialdemokraterna tappade 487 röster på landsbygden i valet 2018, jämfört med 2014 och Moderaterna tappade 136 röster och Liberalerna tappade 28 röster. En liknande trend i valet 2022 skulle kunna få stora omkastningar i förhållandet mellan partierna.
Tack, säger förmodligen Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet, som har medgång på landsbygden. Förmodligen skulle en hel del spilla över på Centerpartiet och Vänsterpartiet också.
Illustrationen skapar ett underlag för var och en att bilda sig en uppfattning. Siffrorna i tabellen är hämtade från de officiella valresultaten.