LINDESBERG. Socialdemokraterna i Lindesberg presenterade på fredagen sitt valprogram för kommande mandatperiod. Programmet presenterades på Norrtullstorget i Lindesberg och innehåller inte mindre 50 vallöften.
– Vi har gjort stora investeringar den här mandatperioden och fått ökade driftskostnader och första prioritet kommer nu att vara en ekonomi i balans, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.
Det kan låta som ett motsatsförhållande att både gasa och bromsa, men Socialdemokraterna är övertygade om att utvecklingen i Lindesberg måste fortsätta.
– Det här valprogrammet spänner över alla verksamhetsområden, säger Daniel Andersson. Och tittar man på våra vallöften från 2014 så har vi uppfyllt alla utom ett.
Valprogrammet är indelat i fem huvudområden. Under rubriken Jobb och näringsliv slår man fast att framtiden ligger i möjligheten att få ett arbete, och som en följd av detta vill man starta ett näringslivsråd som ska fungera som rådgivare till kommunstyrelsen för att skapa förutsättningar för företagande i kommunen. Man vill också aktivt jobba för nyetablering av företag och man vill fortsätta jobbet med att handläggningstiderna ska bli kortare. Utpekade områden för fortsatt etablering är norra industriområdet i Frövi och en omlastningscentral för gods i Storå.
Gällande området Barn och utbildning kommer arbetet med att förbättra skolresultaten att fortsätta.
– Man kan väl säga att vi har en stor utvecklingspotential, säger Linda Svahn. Men vi har faktiskt vänt trenden nu.
Bland punkterna i programmet finns en ökning av den fysiska aktiviteten i skolan, en minskning av barngrupperna i förskolan samt ett öppnande av en fritidsgård för äldre ungdomar.
Vårdfrågorna i Lindesberg präglas förstås av frågan om Lindesbergs lasaretts framtid, men Socialdemokraterna i Lindesberg skriver endast att ”Vi stödjer Socialdemokraterna i Region Örebro län att det ska finnas tre akutsjukhus i länet”.
– Den frågan får regionpolitikerna ta, säger Irja Gustavsson. För oss är det givet att vi ska ha ett akutsjukhus dygnet runt. Vi har redan en chef på lasarettet och det är uppdraget som måste tydliggöras.
Angående kollektivtrafiken vill Socialdemokraterna undersöka behovet av en lokal busslinje i Lindesbergs tätort. Man vill dessutom att gymnasiekorten ska gälla fram till klockan 22, och inte till klockan 19, som idag. Man vill också verka för gratis kollektivtrafik för personer över 65 år.
På det infrastrukturella planet vill man öka bidraget till landsbygdsutveckling och man vill höja vägstandarden i kommunen. Man vill dessutom se fler cykelvägar och 100 procent fiberutbyggnad.
Under rubriken Bostäder och miljö vill man fortsätta att bygga 50 nya bostäder varje år i varierande bostadsform. Detta ska ske i kommunens olika orter och, i de fall det är möjligt, i ett sjönära läge. För att detta ska vara möjligt ska handläggningstiderna för byggplaner vara korta.
Man har även ett miljötänk med i programmet, men dessa punkter skiljer sig inte från andra partiers.
Kulturen har fått en egen sida (en av sex) i valprogrammet, så viktiga anser man kulturfrågorna vara. Man vill utveckla Stripa gruvmiljö, biblioteken samt på-nytt-skapa konceptet Kultur i byn.
– Vi har under den här mandatperioden satsat otroligt mycket på idrotten, så nu är det dags för kulturen, säger Irja Gustavsson.
Att det inte handlar om en satsning på vuxnas kulturintresse slås dock fast.
– Det handlar om ungdomskultur, säger Irja Gustavsson. Vuxna ska förstås betala för sitt kulturintresse.
– I ett samhälle som utvecklas ökar efterfrågan på kulturaktiviteter, säger Daniel Andersson. Men vårt fokus ligger på de unga.