INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Inger Karlsson ställde i veckan ett antal frågor till centerpartisterna Jonas Kleber och Susanne Karlsson, och hon fick ett svar redan i fredags. Nu kommer ett svar på svaret från Inger Karlsson. Läs debattinlägget här.
Tack för svaren från Centerpartiet
Centern vill framstå som ett landsbygdsparti därför hade jag dessa frågor till dig Jonas Kleber i hopp om lite agerande från din sida. Men jag borde förstått att du i dag för sossepolitik.
Du har gått från 40 procent arvoderat oppositionsråd för (C) förra mandatperioden till att i dag vara fritidspolitiker i sossarnas ledband. En rejäl nedgradering för dig och ditt parti.
De flesta projekt du varit med och genomfört ligger i eller i anslutning till dom större tätorterna.
Du har antagligen även varit med och röstat nej till trygghetsboendet som var planerat i anslutning till nya vårdcentralen. Det ska i stället bli vanliga hyresrätter. Ett svek, skandal och diskriminering mot dom äldre i kommunen.
När det gäller marken i Rockhammar vid parkeringen kunde du informerat mig om detta när jag tidigare haft denna fråga till dig. Nu får jag själv gå vidare med detta som privatperson.
Billerud Korsnäs har gjort en fantastisk uppsnyggning av all sin mark i Rockhammar men har väl tyvärr glömt det sargade centrumet.
Lindesbergs kommun har samarbete med Trafikverket och borde kunna ta upp hur ett allvarligt problem ska lösas när det gäller säkerheten på skolbarnens väg till skolan.
Sådana här samarbetslösningar ligger antagligen långt över ditt ansvarsområde som fritidspolitiker åt sossarna.
Du svarar inte på var du står efter valet 2018 när det gäller skolans öde. Det beror antagligen på vems politik du stödjer då.
Att ringa det nummer du hänvisar till ska man nog inte ta så allvarligt på.Jag har ringt vid flera tillfällen. Där svarar en person som är arrogant och har begränsad kunskap om kommunen vägrar även koppla vidare till ansvarig tjänsteman.
När det gäller skattesats borde det vara en självklarhet för ett s.k. landsbygdsparti att propagera för landsbygdens överlevnad.
Den redovisning som gjordes i Kommunfullmäktige var att det är svårt att få personal till verksamheten samt att antalet vårdbehövande äldre ökar. Särskilt andelen över 80 år.
Här talas om utmaningar, validering, schemaläggningssystem och fleråriga utredningar om behovet finns för att bygga äldreboenden.
30.000 platser på särskilda boenden har försvunnit under 2001-2012 i Sverige för att ge plats för annan verksamhet.
Rikssnittet på befolkningen som är över 65 år ligger på 20-25 procent. För Lindesberg är siffran 24 procent.
I stället har anhörigvården ökat till att i dag vara 80 procent av vården om äldre i Sverige.
Genom den här undanträngningen av äldre sparar samhället den gigantiska summan 181 miljarder varje år.
Anhöriga har blivit en ekonomisk faktor som här beror på ökad press att minska de offentliga utgifterna som behövs till andra grupper med större behov.
I Sverige är omsorg om äldre och funktionshindrade ett samhällsansvar och människor har rätt till hjälp och stöd oberoende av familjesituation.
Lindesbergs kommun måste vara unik i Sverige här finns inga nya äldreboenden planerade dom närmsta åren.
Det finns inte heller något behov av korttidsplatser för att avlasta anhöriga. Därför tas nio platser bort.
Inom Hemtjänsten har i stället behovet ökat. Det måste bero på att ansvaret för de äldre har flyttats till anhöriga.
Det är inte fel med familjecentraler om de ekonomiska förutsättningarna finns. Men att vårda gamla sjuka människor i hemmet på grund av resursbrist är fel och att gå minst hundra år tillbaka i tiden.
Vad kommer att hända när anhörigvårdarna vägrar gratisarbete åt kommunen.
Blir det fattigstugan och ättestupa som väntar den åldrande befolkningen i Sverige?
Inger Karlsson
Ps. Vad tycker allmänheten om äldrevården i kommunen?